Belangrijke wijziging concurrentiebedingPer 1 januari 2015 treedt de Wet Werk en Zekerheid in werking. Hierin zit een belangrijke wijziging met betrekking tot het concurrentiebeding:

Met ingang van 1 januari 2015 kan in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd alleen nog maar een concurrentiebeding worden opgenomen indien bij het aangaan van het beding, schriftelijk wordt gemotiveerd dat dit beding noodzakelijk is wegens zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen.

Als de motivering ontbreekt, dan is het concurrentiebeding nietig. Als het concurrentiebeding, gezien de belangen van de werkgever bij het concurrentiebeding, niet noodzakelijk is dan kan het beding door de rechter worden vernietigd.

Het overgangsrecht bepaalt voorts dat lopende, vóór 1 januari 2015 overeengekomen concurrentiebedingen worden gerespecteerd.

Het is raadzaam om geen standaardmodel concurrentiebeding meer op te nemen in de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Per functie en per individuele werknemer zal steeds door de werkgever opnieuw moeten worden gemotiveerd waarom het concurrentiebeding echt noodzakelijk is.

MEER INFORMATIE
Wilt u meer informatie en/of advies dan kunt u gerust vrijblijvend contact opnemen met Janet Plat via het telefoonnummer 0512 516905 of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..