Relatiebeding? Controleer uw arbeidsovereenkomsten!


In veel arbeidsovereenkomsten staan concurrentiebedingen en relatiebedingen. Een relatiebeding verbiedt de werknemer om met (potentiële) relaties van de werkgever of als zelfstandige met de (ex-)werkgever te concurreren. Het relatiebeding is een variant op het klassieke concurrentiebeding en wordt gezien als een concurrentiebeding in beperkte vorm.

Op 27 november 2015 is er een uitspraak gedaan door de Hoge Raad met betrekking tot het relatiebeding. In deze zaak heeft de werkgever zelf de arbeidsovereenkomst opgezegd. In vervolg daarop heeft de werkgever de werknemer op non-actief gezet. Een paar dagen voor afloop van het dienstverband heeft de werknemer een LinkedIn-bericht uit laten gaan naar zijn connecties. Onder deze connecties waren ook bestaande relaties van de werkgever. In het bericht dat de werknemer had verstuurd stond dat hij een nieuwe baan had gevonden bij een concurrent van de werkgever.

De werknemer had echter een relatiebeding in de arbeidsovereenkomst. Het betreffende relatiebeding in de arbeidsovereenkomst luidt als volgt:

"De werknemer zal gedurende een periode van 1 jaar na het eindigen van de arbeidsovereenkomst zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de werkgever geen cliënten van werkgever of de met werkgever gelieerde onderneming(en), benaderen of bedienen dan wel doen bedienen, op een wijze gelijk of gelijksoortig aan de wijze van bedienen van de werkgever of de met werkgever gelieerde onderneming(en)."

De kantonrechter achtte het bovenstaande relatiebeding geschonden. Het Hof was het niet met de kantonrechter eens en oordeelde, kort gezegd, dat het LinkedIn-bericht niet na afloop van het dienstverband is verstuurd.

De werkgever was het niet eens met het oordeel van het Hof en tekenende cassatie aan. De Hoge Raad stelt dat in het betreffende relatiebeding staat dat deze pas in werking treedt ná het eindigen van de arbeidsovereenkomst. In dat geval mocht het LinkedIn-bericht tijdens de non-actiefstelling van de werknemer door de werknemer worden verstuurd.

Uit deze uitspraak kan worden afgeleid dat het aan te raden is om de arbeidsovereenkomsten die u als werkgever heeft gesloten met uw werknemers nader te bekijken. Er moet letterlijk instaan dat het relatiebeding ook tijdens de arbeidsovereenkomst geldt, en niet alleen na de arbeidsovereenkomst.


Klik hier voor de uitspraak van de Hoge Raad, gepubliceerd op 27 november 2015.

MEER INFORMATIE
Wilt u meer informatie en/of advies dan kunt u gerust vrijblijvend contact opnemen met Janet Plat via het telefoonnummer 0512 516905 of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..